woensdag 14 mei 2014

De Italiaanse euro

Op 1 januari 2002 werd in 12 van de toen nog 15 EU-landen de euro ingevoerd.
Zo ook in Italië. De Euromunten hebben een gemeenschappelijke zijde en een nationale zijde
De gemeenschappelijke zijde, de zogenaamde munt-zijde is in alle EU-landen identiek en toont de waarde van de desbetreffende munt.             
De nationale zijde, de zgn. kopzijde mag door ieder land vorm gegeven worden.
Ik vind het altijd weer leuk, ook spannend, te kijken hoe een land dat doet.  In Italie is gekozen voor Italiaanse kunstwerken op de kopzijde. Maar zo simpel als dat lijkt was het niet.
Weliswaar is Italie sinds 1861 een staatkundige eenheid maar enkele oude demonen waar het land anderhalve eeuw geleden ook al mee worstelde zijn nog niet verslagen. De verwijten over en weer tussen Noord en Zuid, de vaak stormachtige verhouding tussen Kerk en Staat en de hoedanigheid van Rome als nationale hoofdstad roepen nog altijd heftige emoties op.
Wat moet je kiezen als je rekening houdt met deze en andere gevoeligheden?
Het Vaticaan heeft als zelfstandige staat eigen euromunten zodat de verhouding tussen Kerk en Staat in dit geval niet mee speelde.
De keuze viel als volgt uit:
Op de munt van 1 eurocent staat het Castel del Monte, een achtkantig slot, door keizer Frederik 11 van Hohenstaufen, kleinzoon van Frederik 1 Barbarossa, in 1240 gebouwd bij Andria in een afgelegen deel van de provincie Bari. Daarmee wordt aan de zuidelijke gevoelens tegemoet gekomen.
Het Noorden is op de mut van 2 eurocent vertegenwoordigd met een minstens even wonderlijk gebouw: de Mole Antonelliana in Turijn. Dit gebouw uit 1863 was met 167,5 meter tot voor enkele jaren het hoogste stenen gebouw in Europa. Het was oorspronkelijk bedoeld als synagoge. Sinds 2000 is er het nieuwe Nationale Filmmuseum in gevastigd.
Op de munt van 5 eurocent staat het Colosseum.  Prachtige munt vind ik.
Die van 10 eurocent toont een detail van de Geboorte van Venus door Sandro Botticelli, te zien in de Galleria degli Uffizi in Florence.
De munt van 20 eurocent toont het beeld 'Unieke vormen van continuïteit in de ruimte' door de futurist Umberto Coccioni uit 1913.
Op de munt van 50 cent staat Michelangelo's ontwerlp voor de Piazza del Campidoglio in Rome, gecombineerd met het ruiterstandbeeld van keizer Marcus Aurelius.  Ook een prachtige munt.
Voor de munt van 1 euro werd de bekende proportietekening van een man in cirkel en vierkant gekozen, omstraaks 1490 door Leonardo da Vinci gemaakt naar een ontwerp van Vitruvius.
De munt van 2 euro tenslotte draagt het protret van Dante Alighieri, gebaseerd op Rafaëls fresco in de Stanza della Segnatura van paus Julius 11 in het Vaticaan.
Ook zie de de letters RI:  Republica Italiana.
Ook het Vaticaan nam op 1 januari 2002 de euro in gebruik maar de kans dat je ze tegenkomt is nihiel.  Wel zijn ze te koop bij souvenirwinkels in de buurt van de St. Pieter en als set in het Vaticaans Museum.