Wij stonden voor het Colosseum anderhalf uur in de rij voor een kaartje en ontdekten later dat het verstandiger is je kaartje bij het Forum te kopen dan kan je vervolgens na bezoek aan het Forum via een aparte ingang voor personen die al een kaartje hebben zo het Colosseum in.
Collosseum, het visitekaartje van Rome, ontelbare keren gefotofrafeerd, bijna 2000 jaar oud.
Alle ingangen waren genummerd om de enorme massa's probleemloos toe te laten. Er was zelfs een ontruimingsplan bij noodgevallen. Sedert de zesde eeuw wordt het gebouw niet meer gebruikt maar de onderaardse gangen en cellen zijn er nog steeds. De gangen aan de binnenkant zijn zo ontworpen dat de grote en vaak roerige massa genoeg ruimte had en binnen tien minuten na aankomst op zijn plaats zat.Kom daar eens om bij de arena in Amsterdam. In het jaar 80 werd het Colosseum door keizer Vespasianus ingewijd met honderd dagen gladiatorengevechten, gevechten tegen wilde dieren en tussen dieren onderling. De deelnemers aan de gladiatorenspelen waren meestal veroordeelde misdadigers en krijgsgevangenen maar ook wel mensen die niets meer te verliezen hadden. Training was belangrijk en verplicht voor ieder die aan de spelen deel nam want de toeschouwers wilden een mooi gevecht zien. De voorstelling begon met een parade langs de keizer, waarbij de deelnemers riepen: " Ave Caesar morituri te salutant" : Gegroet keizer, zij die gaan sterven groeten U. In de Middeleeuwen werd het Colosseum door de Romeinse familie Frangipani tot een versterkte burcht verbouwd. In de loop der tijd is het door aardbevingen beschadigd en werd het ook gebruikt als bron van bouwmateriaal voor kerken en paleizen. Zo werd het marmer afkomstig van de gevel gebruikt voor delen van de Sint Pieter. In de loop der eeuwen raakte het Colosseum overwoekerd door planten.
Het Forum
Dit gaat goed van achter het Capitool. Tot de 18e eeuw toen de opgravingen begonnen lagen veel bogen en zuilen half onder de grond. De opgravingen gaan nog steeds door, de blootgelegde ruïnes dateren uit veel verschillende tijdperken uit de Romeinse geschiedenis.
We genoten van het Huis van de Vestaalse Maagden, de tempels van Vesta en Antoninus en Faustina, de boog van Titus en Constantijn, de markten van Trajanus met de zuil van Trajanus. Te veel om op te schrijven. Maar heerlijk om wat uurtjes in de zon te wandelen en rond te kijken.