De Piazza del Popolo is ons startpunt voor een wandeling.
Vanaf dit plein lopen drie lange straten de stad in.
Wij kiezen voor de middelste, de Via del Babuino. Deze straat van de baviaan is genoemd naar een fontein met een beeld. De Romeinen vonden het beeld zo lelijk dat ze het 'de Baviaan' noemden. Het is van de Sprekende Beelden in Rome de meest bekende.
Sprekende Beelden zijn een soort anonieme uitlaatklep voor het volk. Ideeën en besluiten van kerkelijke en wereldlijke overheden ontmoetten vroeger bij het volk niet altijd begrip, laat staan instemming. Dat is nog altijd zo. Ook het persoonlijk doen en laten van gezagsdragers werd en wordt kritisch gevolgd. Maar het was vroeger vaak riskant daar openlijk uiting aan te geven. Dat werd overgelaten aan de Sprekende Beelden.
Spotverzen, schimpscheuten, protesten en afwijkende meningen werden bij hen op briefjes aangeplakt of neergelegd.
We gingen naar enkele beelden op zoek.
de baviaan |
etaleren, een kunst! |
Van de winkelstraten wandelen we naar het park Pincio. Dit park ligt op een heuvel en was in de keizertijd al geliefd en ook in de 19e eeuw het favoriete uitje van veel Romeinen. Je hebt hier een prachtig uitzicht over Rome met de koepel van de St. Pieter in de verte. Ghandi kwam hier graag.
Op de Pincio staan meer dan 200 borstbeelden van verdienstelijke Italianen. De vrouwen onder hen zijn op de vingers van één hand te tellen: het zijn er drie, en wel Catharina van Siena, Vittoria Colonna en Maria Grazia Deledda. Maria Deledda schreef meer dan veertig romans.
Een belangrijk thema in haar werk is de confrontatie van eenvoudige, traditioneel denkende mensen met moderne maatschappelijke ontwikkelingen. In 1926 ontving zij de Nobelprijs voor Literatuur.
We hadden nog nooit van haar gehoord.
Vanzelf komen we weer uit op de Piazza del Popolo waar we op een van de terrassen uitblazen.